(0 262) 73-3-17

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa Primăriei Sîngereii Noi

Strada Biruinţei, 7

S.Sîngereii Noi, r-nul Sîngerei

Scrieți-ne un mesaj

Mediul nostru

Omul si mediul ambiant

 

Mediul de pe Pamant care ni se pare atat de firesc -este unic in intregul sistem solar. Numai pe Terra sunt reunite toate conditiile favorabile vietii.

Mediul inconjurator este constituit din totalitatea factorilor naturali – apa, aer, sol- si a celor create prin activitatea umana si care, in stransa interactiune, influenteaza intreaga viata pe planeta.

Relatiile si procesele ce leaga fiecare vietate de mediasul ei constituie obiectul de studiu a ECOLOGIEI.

Fiinta umana interactioneaza cu toate sistemele naturale, afectandu-le. Fiecare interactiune a omului produce o reactie in lant, uneori imprevizibila.

Relatia om-natura se manifesta in mai multe ipostaze: in viata urbana, industriala, culturala etc. Omul, prin interventia sa, a modificat esential mediul natural, in conformitate cu cerintele sale. Prin progresul neintrerupt al stiintei si tehnicii, omul si-a manifestat tendinta –de multe ori nerationala- de dominare si exploatare a naturii. Modificarile pe care le-a provocat in ultimii 200 de ani depasesc cu mult transformarile produse pe cale naturala in milioane de ani.

Dezechilibrele ecologice sunt provocate de eroziune, supraexploatarea resurselor (defrisari, suprapasunat etc.) constructii de baraje, canale, poluare etc. Termenul de “poluare” este de origine latina si inseamna a murdari, a degrada. El desemneaza deci actiunea prin care omul isi murdareste propriul mediu de viata.

Lumea a devenit cu adevarat constienta de fenomenul poluarii abia la jumatea secolului al XX-lea, cand au inceput sa se arate, tot mai alarmante, consecintele: smogul urban, ploile acide, efectul de sera marit, subtierea stratului de ozon, deteriorarea grava a calitatii apelor si a solului, toate afectand, in mod dramatic, insasi viata. Oamenii devenind victime ale propriilor actiuni, au inceput sa-si asume responsabilitati fata de mediul in care traiesc.

Natura, inseamna viata, noi trebuie sa realizam ca viata noastra se  schimba in rau, in fiecare secunda, trebuie sa intervenim cu orice stim ca am putea ajuta la diminuarea poluarii,un pahar de plastic aruncat pe pamant, in natura,poate face mult rau, deci ar fi atat de simplu ca fiecare din noi sa se implice, sa ajute pamantul de povara grea care il apasa prin neglijenta si indiferenta oamenilor, sa facem putina economie la electricitate,l a consumul de apa, pentru noi aceste lucruri ar fi nesemnificative, dar pentru pamantul nostru ar insemna enorm. Salvand cat mai multe animale, neconsumand carne, salvam mii de hectare de pamant care nu mai trebuiesc cultivate pentru hrana animalelor,astfel pamantul ar fi mai liber nepoluat cu tot felul de ingrasaminte chimice, pesticide si insecticide. Protejand natura si animalele, de fapt ne protejam pe noi.